CONTOH TERBAIK

Claim Yang Pernah dibuat Oleh Pencarum.

Pengurusan Kewangan

Ini yang anda Perlukan

MEDICAL CARD

Kepentingannya dalam Perubatan anda

SAKIT JANTUNG

Pembunuh Nombor satu Negara.

TRAVIAN

Penghilang Kebosanan.

Friday, August 19, 2011

Motif Sebenar Penyimbah Asid

19 Ogos 2011, Trauma mangsa bukan sahaja berhenti apabila die sembuh sahaja bahkan berterusan sehingga akhir hayat mereka. Dua beradik yang merupakan mangsa simbahan asid iaitu Haikal 13, dan Aiman 10 tahun yang berasal dari Maran, Pahang menyatakan kekesalan dengan ape yang berlaku.

Mereka boleh dikatakan agak segan dan malu akibat daripada keadaan wajah mereka yang cacat selepas kejadian tersebut.

Pemangsa yang juga seorang Buruh Ladang akhirnya dihukum openjara 8 tahun dan 4 kali sebtan atas kesalahan yang die lakukan. Persoalannya di sini, MOTIF pemangsa terhadap mangsa itu adlaah suatu perkara yang kurang jelas di sini.....

Adakah disebabkan Mentel yang tidak stabil, @ pun dendam yang tidak berkesudahan @ pun amalan ilmu salah sebgai punca semua mende ini....

Semoga kita semua di lindungi Oleh ALLAH s.w.t daripada semua malapetaka ini...Amin..

Thursday, August 18, 2011

Churp-Churp, Betol ke dak Nih??

Pak Bedung cume mau cite sikit Jelah berkenaan dengan Churp-Churp ni.....korang cumer perlu mendaftar di sini dan kerje anda hanyalah mempromosi produk-produk yang di iklan kan oleh Churp-Churp.

Setiap Unik Klik akan mendapat RM 0.20 -0.40 bagi setiap iklan yang di iklan kan...Apa yang anda perlu buat hanya lah share iklan-iklan tersebut sama ada di facebook korang atau pun di Blog-blog korang.

Kerje korang mudah sekali..hanya share dan tunggu lah pulangan nya...untuk mendaftar...KLIK di sini

Tengok Contoh Di bawah...



Apa lagi korang...daftar je dan sambil2 duk FB tuh...leh la korang share kat wall skali...don't worry sbb iklan-iklan churp-churp nie kebanyakannya menarik...huhu


Contoh nya...ade satu produk berkenaan dengan kecantikan seorang wanita, nak tau try click di sini, korang tau x, kebykan wanita mmg sensitif berkenaan dgn perubahan di muke diorg, contoh la jerawat, kedut2...mcm lagi...nk tgk click lagi di sini...korang x caya bukan...ape daaa

Ade jugak produk berkenaan dengan merekabentuk corak-corak atau pun cover kulit tin nescafe
, ape yg pak bedung nk highlight kan di sini ialah, semua org mampu dan buat yg terbaik...korang kan kreatif. nak tau lebih lanjut, cer klik sini

Ape pun...mmg byk la mende menarik sini kan...korang leh try..xrugi pun sebenarnya...dr korang duk on9 kosong je....bek try....huhu...

Pak Bedung Chow dulu lah...Selamat Berpuasa....

Wednesday, August 17, 2011

Catatan Seorang Anak

Seteru Utama - Selangor VS Kelantan


AYuh kita beramai-ramai ke stadium shah alam bagi memeriahkan lagi perlawanan persahabatan di antara selangor dan kelantan pada malam ini (17 Ogos 2011) pada jam 10 malam.

Harga tiket RM 5.00

Monday, August 15, 2011

Febregas Milik Barca

Perkhabaran sebelum ini yang menyatakan bahawa Febregas bakal menjadi milik Barca akhirnya terjawab setelah menandatangani kontrak bernilai 200 Juta selama 5 tahun.

Fabregas tidak pernah menyembunyikan keinginannya untuk kembali ke Barcelona - kelab dari yang Arsenal yang ditandatangani beliau sebagai berusia 16 tahun - dan, selepas enam musim trofi di Emirates, menyatakan dengan jelas bahawa masa untuk bergerak sekarang.

Saksikan kehebatan sebenar beliau di barca...



Barca makin kuat ler nampaknyaa...haha

Saturday, August 13, 2011

Aku tetap aku



Tuesday, August 9, 2011

TunjukiLah kami Jalan Yang Lurus




Selasa : 1.37 a.m: Ketika syok menggodeks-godeks internet, aku tertarik dgn beberapa isu skang berkenaan dgn golongan Atheist/freethinker/agnostic. Isu tersebut akhirnye makin merebak setelah muncul nya sitt_alwuzara3/Makcik Hajjah Sitt yang semakin menunjukkan belangnya...
Penghinaan kepada ALLAH S.w.t dan Nabi Allah iaitu Rasullallah S.a.w telah menyebabkan isu ini menjadi semakin parah.....korang leh google sndiri siapa sebenarnya makcik nih/ anlene Tan yang kian popular dgn pemikiran atheist nye....ape nk jadik....semakin ramai melayu mula terjebak dgn golongan ini melalui group2 yang dibuat oleh golongan ini sendiri...

Namun, Tahniah, ada juga dari kita cube menyelinap masuk ke group2 tersebut untuk mendakwah, berdebat dan menyangkal sebarang tindakan golongan tersebut:
Berikut ialah beberapa keratan debat dalam gerakan Encik Sufi dalam membela Islam..Tahniah!!






Group terbabit: Malaysian Atheist

Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani,
Segala Puji bagi Allah Tuhan sekelian alam,
Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani,
Tuhan Penguasa Di Hari Pembalasan,
Engkau lah Tempat yang kami sembah dan Engkaulah tempat kami mohon pertolongan,
Tunjukilah aku jalan Yang lurus,
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang- orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Wednesday, July 13, 2011

Malaysia VS Arsenal-Streaming from Your PC

Saturday, June 25, 2011

Febregas Milik Barca?


Korang Baca Nih....


Agak2 la kan....Febregas pi ke x..


Xsabau rasenye BPL season depan.

Puting Beliung di Mersing

Begitu hebat kuasa yang ditunjukkan kepada kita....fenomena yg jarang berlaku di kawasan kita nmpak nya sudah berlaku....Perkara2 akhir zaman....mule menampakkan susuk nya....
adakah kita sedar?


Puting Beliung yg berlaku menunjukkan kekuasaan ALLAH s.w.t yang begitu hebat.
Yakinlah.....segala ujian yg ditujukan adalah untuk menguji keimanan kita. Saksikan Video tersebut....


Friday, June 24, 2011

Bisnes on9, Buat Duit, MLM, Pelaburan

Sejak lamo dulu, cite2 laguni tubik di paper, majalah dan facebook....Sebagai contoh"hanya Modal RM100, anda mampu kaya"..Betoi ka beb....Alangkah senangnye idup......aku xpenah rase nk cube mende2 lagu ni.goyang beb....mana tau kene tipu...Rm100 ni duit....Ade jugak kes-kes pelaburan dlm perternakan Lembu, Kambing, Unta dan ade jugak perternakan ikan keli..

Tatau la ape yg sebetulnye....satu Kes pelaburan dlm penternakan lembu....rupenye2..ade sekor je lembu dlm kandang....hahaa...sure beb....hang pa kene tipu....

Ade jugak cite2 yang dengar...berkenaan dengan pelaburan dalam perternakan ikan keli....AZZ marketing.....agak2 la kan...hang pa penah dgr x nama compeny nih....kalo hangpa selalu duk lalu lalang di jalan tendong pasir Mas Kelantan...Hang pa mesti pernah tgk betapa besau nye sign board AZZ marketing kat tepi jalan tuh...

aku tatau betoi ke x....xberani la beb nk masuk2 bende2 cm ni...kalo betoi...orait gak tu...leh jana ekonomi penduduk sekitar....tp aku ade jgk dgr desas desus mende xbaik berkenaan mende nie....tatau la cmne...kalo hang pa rase nk try...hang pa try pi opis die....

Kalo hangpa ade pendapat atau pandangan atau pun...mungkin pernah melabur dengan AZZ nieh...leh ar gtau aku kat sini....komen je bwh tuuuu...

orait beb..aku cow dulu....ptg2 cm gini nk kene gi bersukan...jaga perut sikit....wakakaka...
tata

Tiada Lagi Biasiswa

Biasiswa kepada Dermasiswa
(macam Mintak derma la pulak)


Kejohanan Sepak Takraw Utusan & KFC

Jumpa di Sana


BERSIH


Utusan online hari ini menyebut berkenaan dengan perhimpunan BERSIH yang akan di adakan sedikit masa lagi....



APa pandangan Anda berkenaan dengan BERSIH?



Monday, March 28, 2011

Perkahwinan yang berkat-Fikirkan


Sebrkat-berkat perkahwinan adalah perkahwinan yang murah mas kawennya.
Semoga anda cepat kahwen dan bagi yang masih bujang...cepat2 lah kahwen...

Sekian-

Sunday, March 27, 2011

Keputusan di tangan Anda

CLICK GAMBAR UNTUK BESARKAN

Apakah kita sedar apa yg kita sedang lalui sekrang. Sedar atau tidak, setiap perjalanan hidup kita sebenarnya mempunyai jalan yang berliku. Beberapa perkara yang pasti anda tidak tahu bila akan berlaku:

i) Xcident - Bile2 je boleh berlaku, anda sentiasa menggunakan jalan raya. anda tahu risikonye,sedangkan kenderaan mempunyai insuran....apetah lg kite...

ii) Penyakit - Macam2 penyakit sejak akhir2 ini tp penyakit jantung masih lg nom 1, adakah kite tahu, kita xkan kene penyakit ini.

Guna lah wang anda ke arah melindungi diri anda sndiri. bersedialah sebelum terlambat.

Hubungi pak bedung untuk info lanjut.

PRUDENTIAL click for info

Buka lah minda anda, gegarlah hati anda, bangunlah dari lena bersama gegarminda.

Friday, March 25, 2011

Gempa di Myanmar berdekatan Thailan

By Panumet Tanraksa 48 mins ago

CHIANG MAI, Thailand (Reuters) – A large 6.8 magnitude earthquake struck Myanmar near the border with northern Thailand on Thursday, killing one woman, police and witnesses said.

Witnesses said the tremors were felt in Bangkok, central Myanmar and as far away as the Vietnam capital of Hanoi where people were evacuated from tall buildings.

Police said a 53-year-old woman in Mae Sai, Chiang Rai province, had been killed when one wall of her house collapsed. Hospital officials said there were no other deaths or injuries reported.

The quake was centered 111 km (69 miles) north of the town of Chiang Rai, Thailand's northernmost province.

BACA HABIS DI- http://news.yahoo.com


yA Allah...jauhkan lah kami dari malapetaka. Engkau penentu segala....


Thursday, March 24, 2011

Bunuh diri @ Cubaan book of record...(wajib tayang)

Kejadian 24 march 2011-di KB mall..apa nak jadi....adakah beliau mmg betol2 ingin bunuh diri...
Masyaallah....what happened?....




SUmber-orang awam..

Wednesday, March 23, 2011

Jom Tengok ini- Fa CUp


Gelanggang suku akhir ini akhir nya telah menemui jalan cerah buat pasukan bola sepak kelantan apabila berjaya memenangi perlawanan dengan 3 gol 0 iaitu dengan kemenangan agreget 5-2...suatu yg memberansangkan....tabik kepada jurulatih dan pemain2 nya..

Gelanggang seterusnya akan menemui pasukan selangor di peringkat separuh akhir. Ujian getir itu pasti akan menguji sekali lagi tahap permainan pasukan ini.Syabas di ucapkan kepada pasukan kelantan.

Syabas juga diucapkan kepada penyokong2 kelantan sendiri-TRW yang sentiasa memnuhi segenap pelosok stadium Sultan Muhamad ke IV-


Sangat sukar untuk memenuhi stadium sebegini melainkan di stadium keramat ini....akhir kata"-Gomo kelate Gomo"

Tuesday, March 22, 2011

Chelsea ke Malaysia

Pak Bedung rase mcm nk gi....jom la kengkawan....terutama kepada fans tegar chelsea dan liverpool....tp tidak man u...hehhehe


Korang click tuk besarkan gambar @ rujuk sumber sebenar-B.Harian.com.my



Monday, March 21, 2011

BPL-Chelsea leh kejar x??

Sunday, March 20, 2011

Kisah Teladan dari seorang kawan

Kisah berlaku waktu satu rombongan guru pelatih membuat rombongan ke tempat
bersejarah. Bila sampai ke tempat yang dituju para guru pelatih mendapati
tempat tersebut merupakan satu yang tidak pernah dikunjung oleh
sesiapa…lengang, sepi!

Maka guru pelatih bermula turun untuk melihat kesan sejarah yang ada di
tempat tersebut. Pada permulaan, mereka berkumpul bersama melihat kesan
sejarah yang ada. Lebih kurang sejam selepas itu mereka berpecah menuju ke
tempat sejarah yang mereka sukai.
Nak jadi cerita, seorang guru pelatih perempuan yang begitu tekun mencatit
dan mengarang maklumat yang ada pada kesan sejarah tersebut, tanpa
disedar,dah tertinggal.
Yang trainer pulak ingat semua cikgu-cikgu dah ada dalam bas, so mereka
bertolak untuk balik.
Cikgu pelatih yang tertinggal tu mula gabra…menjerit sekuat hati, cemas
giler panggil kawan-kawan dia dan pelatih yang lain. Tapi hampa.
So dia tekad berjalan nak keluar dari tempat berkenaan menuju ke kampung
berdekatan. Sejam berjalan tetapi masih tidak menjumpai sesiapa. Startlah
letih dan menangis panggil mak ayah.
Pusing pusing nampak satu pondok kecik berdekatan dengan tempat tu. so dia
pegi ketuk pintu. Keluar seorang pemuda anggaran umur linkungan lewat 20an
dan bertanya: siapa kamu? Jawablah cikgu tadi yang dia tertinggal bas
rombongan, dan tak tahu nak pulang.
Berkatalah lelaki tadi bahawa tempat yang ingin ditujunya berletak di
selatan dan tempat mereka berada di utara, dan tempat tu memang tak didiami
sesiapa. Maka menangislah cikgu tadi bagai orang hilang akal…
Disebabkan kesian, lelaki tu menyuruh cikgu tadi bermalam dipondok dia je
sementara tunggu subuh untuk di hantar pulang.
Cikgu tu disuruh tidur atas katil lelaki tersebut manakala lelaki itu tidur
atas lantai berhamparkan kain je dan ambil sehelai kain lain digantung
sebagai pengadang tempat tidur antara dia dan cikgu tu.
Lelaki tadi duduk dipenjuru pondok dan membaca buku. Yang cikgu tu tutup
seluruh badan dia ngan kain gebar menahan menangis dek takut dan tak henti
matanya mengawasi lelaki misteri tu.
Tiba-tiba lelaki tu tutup buku dan pergi kat lilin yang menyala dan membakar
jarinya satu persatu.
Cikgu tadi apalagi, bertambah kecut perut takut kerana berfikir bahawa
lelaki tersebut mengamalkan ilmu songsang.. mengeletar giler maut… Maka
kedua-duanya tidak tidur sehingga pagi…
Bila menjelang pagi lelaki tersebut menghantar cikgu tadi ketempat asalnya.
Bila dah sampai rumah, cikgu tadi pun menceritakan apa yang terjadi kat mak
bapak dia. Bapak cikgu tu dengan seribu satu persoalan mengesyaki sesuatu
berlaku, sebab tengok anak dia nampak sakit, pucat lesi dan takut amatlah
sangat.
Si bapa pun pergi ke tempat yang dimaksudkan anaknya tu. Menyamar sebagai
pemburu yang tersesat dan bertanya tempat tuju. Dalam hati si bapa tadi
hairan tengok jari jari tangan lelaki tadi berbalut dan bertanya kenapa…
So lelaki tu pun cerita bahawa dua malam lepas datang seorang perempuan
cantik elok paras rupa untuk tumpang bermalam dipondok beliau. Dan sudah
tentu pada ketika itu syaitan iblis sudah berada bersama mereka. Disebabkan
takut terjadinya perkara yang tidak diingini berlaku, beliau membakar
jarinya satu persatu supaya dapat menghindarkan diri dari berfikir
memperkosa perempuan tersebut.

Mendengar penerangan lelaki tersebut si bapa mempelawa lelaki berbalut jari
itu datang kerumahnya dan berhajat mengahwinkan anaknya kepada lelaki
tersebut.., tanpa pengetahuan lelaki tu yang bahawasanya perempuan yang akan
dikahwininya adalah perempuan yang menumpang tidur di katil nya 2 malam yang
sudah…

*MORAL CERITA :*
Apabila kita nak lakukan dosa, cubalah kita letakkan tangan kita di atas
api. Jika kita mampu menahan kepedihan api tanpa rasa sakit, lakukan dosa
tersebut TETAPI jika kita tak mampu.
Ingatlah bahawasanya api di dunia ini telah di hilangkan bisa neraka selama
beribu2 tahun baru diletak di dunia ni, dan cuba kita bayang dan rasakan
kepedihan api sebenarnya iaitu Api Neraka..

Saturday, March 19, 2011

Hiburan di kala sepi-Layan je


apa kata anda?

19 march 2011~Hari Indah

Dalam situasi kita skarang nih...pak bedung rase, xyah la memilih sgt kerja tu...korang kerja la dulu sebelum dpt kerja yg lebih baik...tp bila ?..bila kah nk dpt kerja yg lebih baik...mcm ne nk kumpul duit....


NI salah satu faktor kejayaan si lelaki..korang cpt2 dpt kerja dan kumpul duit...hehe....agak2 korang bila mau kawen...takkan xmau berjaya kot.....Mende baik jangan ditangguh.....


Pek Bedung nk tergelak apabila baca artikel nie.....macam mana lah si tiger wood ni leh kantoi....tp ape nk kisah...di banyak duiittttt.....


Naruto malaysia nampaknye sudah dilahirkan...tp yg peliknyanya..nama baru naruto di malaysia berteraskan tilam toto cap Narita...
P/s~hari sabtu yang cukop INDAH

Friday, March 18, 2011

Ini kisah sedihku

Click here
Contest Adib Ry
Ini kisah suatu cerita,
cerita pantun untuk pertandingan,
harap adibry dpt bacanya,
untuk menang ini pertandingan.


keluargaku jauh tidak terkira
jauh nya mereka tiada terbayang
bermula kisah suatu cereka
kisah sedih bersama yg disayang.

bermula kisah aku berpindah,
dimasa lampau zaman persekolahan,
sekolah rendah tempat terindah,
srk kamil dua menjadi kenangan.

3 sahabat rapat berkawan ,
rapatnya mereka tiada bandingnya,
aku berpindah tanpa amaran,
pergi aku begitu sahaja.

aku mencari dimana-mana,
dilubang cacing tiada terjumpa,
sehingga sekarang aku hampa,
masih xjumpa dimana-mana.

Umur sekarang baru due puluh enam,
rase muda walaupun dah tua,
terbayang mereka bila ku pejam,
teringat cerita dahulu kala.

Sedihnya aku tidak terkira,
mencari mereka masih xjumpa,
di pasir puteh tempat berjumpa,
menjadi kenangan sampai bila-bila.

Ini cereka buat teman ku,
adibry menjadi sumber inspirasiku,
membuat pantun cerita sedih ku,
3 org sahabt menjadi cintaku.

Sekian.,....pak bedung.

tag:~

Mencari Haluan Sebenar

kerja-kerja-kerja-kerja

Thursday, March 17, 2011

Dinner with them

Alkisahnya compeny dpt satu invitation dari *** untuk dinner dgn mereka...agak besar jugak la di hotel grand riverview, KB, kelantan..korang tgk menunya tu...menu ini untuk 10 org...

Alkisah nye begitu murah rezki aku...kehadiran mmg menggalakkan, dewan makan besar di penuhi....jauh di depan sane, terdpt maja yg masih lg kosong, hanya aku dan my pren saja.....Menu makanan untuk sepuloh org di lantak dan diratah dgn rakus nye oleh kmi berdua....(rmai yg memandang kejelesan)


Sebahagian menunya::----

Pembuka Selera


Bubur sarang Burung



Chicken chop


Ikan josh.(tatau nama sebenar)



Udang Bakar berbunga

Murah rezki malam tu...kemudian..pak bedung pulang dengan pouch bag yg lebih besar(tp tetap menten)..

Babaiiiiiiii

Tuesday, March 15, 2011

Liga SUper Malaysia


Nantikan perkembangan semasa Liga Super Malaysia di gegarminda!!!

Piala FA:kelantan VS Felda United


Jom gi stadium malam nie weh....
agak2 leh menang x ...

Gomo kelate gomo

Minyak dunia dah mula turun


Minyak kita mungkin makin naik dengan penstrukturan subsidi......b.harian-15 Mac

Saturday, March 12, 2011

Makanan Kesihatan


Pak bedung ade cite...nak tau x anak2?....Entry kali ini pak bedung nk cite tentang makanan kesihatan, kate org putis, suplement...korang tau dak.....kesihatan korang kene jaga tau. mude2 cm gini la kene stat jaga...bile dah tue...dah susah..sbb kubur kata mari, rumah kata pegi dah..

makanan tambhan ni lah sbnrnya yg memperkuatkan tubuh korang..org putis kate antibody.kalo anti body kuat, bende2 luar ni susah kene...mcm2 penyakit dah stat wujud skang nie, dari la H1N1, sleesema burung la...mcm2....Insyaallah, bile antybody kuat nie,, kite dpt bedung dr masuk ke bdn kite....korang nk tau dak,,,ape tu Elken Spirulina?

nak2...cer cite cer cite.. .....

Elken Spirulina adalah makanan kesihatan yang sangat berkhasiat yang merupakan
sumber yang sangat baik 5 nutrisi utama (Protein,Lemak, Karbohidrat, Vitamin dan
Mineral) dan 4 pigmen alami(Klorofil, Beta Carotene, Xanthopyll dan Phycocyanin).
Ini rumput lautyang sangat alkali boleh dengan mudah dicerna dan mudahdiserap oleh tubuh
manusia. Ini adalah suplemen makanan ideal untuk mencapai tahap kesihatan vital dan tenaga.

Dah mcm doktor lak pak bedung nieh....yang paling pnting kesihtan korang la...dlm bdn kite nieh,
mcm2 toksik ade hasil dr pemakanan kita, jd kite memerlukan sesuatu untuk meneutralkannya, jadi ini lah die.Elken spriluna...Spirulina dlm bentuk Pil dan sng tuk ditelan.......pak bedung sbnrnye dah siap pack2 bagi kecik....bg senang la nk agih2 kat korang.....ade pack RM30, RM75
.
Korang try la weh...kalo ade adik2 tu..lg elok...bdk2 ni bg diorg sihat..sbb diorg tgh membesar....IQ pun jd lg cerdik...nanti ape2 hubungi pak bedung ya....kalo korang paham bahasa org putis, tgk video nieh :



Saje je nk kongsi ngan korang...ape2 pun...hubungi Pak Bedung ya....

Perasan @ Tidak ?

Perjalanan pegi dan balik ke putrajaya dalam masa 1 hari (balik hari) telah membuka minda pak bedung sendiri.Kelajuan kereta mencapai kelajuan cahaya ke sana menyedarkan pak bedung betapa pentingnya keselamatan kita sbg manusia biasa. Mngejar masa yg tidak penah habis.

Apa yg dimakudkan pak bedung sbg keselamatan kite sbg manusia biasa? sama ada sedar @ tidak Kesemua kereta di atas jalan raya sebenarnya dilindungi oleh insuran yg bertindak sbg talian hayat untuk kereta berkenaan. tp anda bagaimana?...anda ada--?

Pak bedung menyaksikan sendiri sebuah gudang terbakar di jalan bayam mungkin kerana di sembur api gorgon pada ketika itu?dikatakan seluruh gudang dan brg2 tersebut sudah pun di insurankan dan insuran yg bakal di tuntut mampu membuat pemiliknya lebeh kaya raya..diri anda bagaimana...sedangkan brg2 yg sebegitu rupe mmpunyai perlindungan sedemikian..mengapa tidak kita.


Anda bygkan diri anda ditimpa kemalangan atau penyakit, anda sudah tntu mahukan rawatan yg terbaik ke atas diri anda. jika anda ada 10k, cukop kah untuk rawatan anda...lama kelamaan ia bakal habis. Kebanyakan dari kita merasakan rugi apabila mengeluarkan sedikit dr gaji kite tuk insuran. tp anda bakal merasakan keberuntungan apabila anda sendiri menghadapi kesusahan seperti kemalangan ataupun penyakit.

Kebanyakan org yg sudah sakit berminat mengambil insuran kerana mereka sedar dan mereka tidak mampu untuk menanggung kos perubatan yg kian mahal pd masa ini. tetapi mereka sebenarnya sudah terlambat.

Perasan @ tidak kebanyakan dr kita sdg berusaha mengumpulkan wang tuk kawen dan lansung tidak mengambil tahu berkenaan insuran sbb anda merasakan diri anda sihat dan akan sentiasa sihat. malang tidak berbau, kemalangan menimpa, duit yg disimpan digunakan sehingga habis untuk kos perubtan anda...jadi..bagaimana anda hendak kawen alo duit sudah abis....ish3(geleng kepala 3 kali)

Apa salah nye diperuntukan sedikit dr gaji kite untuk perlindungan perubatan kita, kita bakal memerlukan nya kelak...PERCAYALAH.....


Tuesday, March 8, 2011

Break Dance Live from Universal Studio Singapore


Seronok jugak join depa nih...


Fuh.....



Makhluk aneh di Singapore?

Fuh!!!!!
Entry kali ini berkenaan penjelajahan pak bedung di negeri yg penah di langgar todak pada masa dahulu kala. MMg sudah aku jangkakan, negeri yg dulu terkenal dgn todak goreng masak kicap sebenarnya telah maju ke depan daripada kita....

Ape buktinya????......
Nilai mata wang malaysia jauh lebeh rendah dari nilai dollar singapore. Bayangkan rm 100 = $41 dollar singapor...xsmpai separuh pun kan....

Perbezaan ketara yg memperlihatkan mereka lg maju dr kita ialah :-

Terdapat makhluk asing yg telah bertapak
di negara mereka.:-sempat jugak aku beradu tenaga
dengan makhluk tersebut.
aku juga tidak tahu akan status manusia bertongkat
ini...tetapi die sungguh pelik dan sukar dijmpai di malaysia.
Korang perasan sesuatu x....tentang makhluk ini

alahai...malu2 plak die nie....
lupe plak nk amik nom phone ekau ye...
(xjmpe di malaysia)

Yg ni lg sorang....nampak jauh je beza...
mmg antara due darjat lah
Ni la die...serba sedikit yg smpat diorg bergmbr dgn aku....antara org2 yg xdpt dijumpai di malaysia....

p/s:-tribute to nana n sarah...

Thursday, March 3, 2011

Kelate VS N9

Anda saksikan sendiri....kebangkitan industri bola sepak kelantan. Sekiranya anda berada di stadium Mohamad ke IV pada malam itu..anda dpt rasekan..gelombang merah memenuhi segenap ceruk stadium..

Video berikut merupakan gambaran penyokong pada malam tersebut:


di malaysia, boleh dikatakan HANYA stadium ini sentiasa di penuhi lebih dr 30000 penyokong pada setiap perlawanan liga super atau liga2 lain.

Namun. kekesalan juga muncul apabila sesetengah penyokong masih lagi mempunyai mentaliti yang sedikit rendah yang gemar membaling bekas plastik air minuman yang dibaling dr atas dan terkena kpd penyokong di bwh. Hanya Segelintir penyokong tersebutlah sebenarnya telah merosakkan imej penyokong kita. KENAPA INI HARUS BERLAKU? bak kata pepatah...kerana nila setitik, abis susu sebelanga (gaya karam singh walia).....berikut ialah sedikit highlight pada malam tersebut.


Gol cantek yg dijaringkan oleh shahrul idlan talaha memberi 1 gmbaran +ve dalam pasukan bola sepak malaysia...tahniah di ucapkan kepada Tan Sri Anuar Musa kerana berjaya membawa TRW sampai ke tahap sekarang.


Tuesday, March 1, 2011

Jamak Dan Qasar

Sembahyang Jamak

Ialah mengumpulkan dua smbahyang fardhu dalam satu waktu iaitu jamak taqdim dan jamak ta’khir. Seseorang yang ingin sembahyang jamak mestilah keluar dr rumahnya sebelum masuk waktu zohor (zohor & Asar) atau Maghrib(maghrib & Isyak)

Apa itu jamak Taqdim?...ialah mengumpul dan menghimpunkan solat yg kedua dlm waktu pertama seperti asar dlm zohor / isyak dlm maghrib.

Syarat-Syarat:-

A) Dahulukan solat pertma dlm waktu tersebut.

B) Berniat utk smbahyang jamak dlm solat pertama (bermula dr takbiratul ihram atau di tengah solat sebelum salam)

C) Mualat iaitu berturut-turut dua solat & jgn diselangi masa yg pnjg_kadar masa yg dibenarkan ialah tidak melebihi kadar masa due rakaat solat sunat ringkas.

D) Masih Berkekalan dlm musafir hingga takbiratul ihram solat kedua.

Apa tu Jamak Takhir? Ialah mengumpul solat pertama dlm waktu solat kedua seperti zohor dlm asar / maghrib dlm isyak.

Syarat-syarat:-

A) Niat henndaklah ditakhir kan solat fardhu zohor ke asar.

B) Masih musafir kedua2 solat

INGAT!!!!

Tidak boleh jamak Asar & maghrib, isyak dan subuh & subuh dan zohor….

Apa itu Qasar?..Memendekkkan solat 4 rakaat menjadi dua.

Syarat-syarat:-

A) Perjalanan/ musafir bukan kerana maksiat

B) > dua marhalah

C) Niat solat qasar semasa takbiratul ihram

D) Musafir sudah ditentukan tmpt yg dituju.

E) Kekal musafir ssehingga selesai solat.

F) Tahu hokum serta syarat yg mengharuskan org bermusafir menqasarkan solatnya.

INGAT!!!!

Boleh solat jamak dan qasar di satu tmpt(dlm musafir) slma 4 hari tidak termasuk hari smpai dan hari keluar dr tempat itu.

Niat solat jamak Qasar

1. Niat jamak taqdim dan qasar tuk fardhu zohor dan asar

(“sahaja aku solat fardhu zohor dua rakaat tunai krn Allah Taala”)

_selepas member salam. Qamatlah dan teruskan solat asar dgn niat

(“sahaja aku solat fardhu asar dua rakaat tunai kerana Allah Taala”)

2. Niat jamak taqdim dan qasar tuk maghrib dan isyak

(Sahaja aku solat fardhu maghrib 3 rakaat tunai dijamak dgn isyak kerana Allah Taala”)

_selepas member salam. Qamatlah dan teruskan dgn solat isyak dgn niat

(“sahaja aku solat fardhu isyak due rakaat tunai qasar krn Allay Taala”)

3. Niat Solat jamak takhir dan qasar tuk fardhu zohor dan asar

(“ sahaja aku solat fardhu zohor 2 rakaat tunai qasar kerana Allah Taala”

_selepas member salam. Qamatlah dan teruskan solat asar dgn niat

(“sahaja aku solat fardhu asar dua rakaat tunai qasar kerana Allah Taala”)

4. Niat jamak takhir dan qasar tuk maghrib dan isyak

(Sahaja aku solat fardhu maghrib 3 rakaat tunai kerana Allah Taala”)

_selepas member salam. Qamatlah dan teruskan dgn solat isyak dgn niat

(“sahaja aku solat fardhu isyak due rakaat tunai qasar krn Allay Taala”)

INGAT!!!—Niat solat jamak takhir tanpa wasar ialah niat seperti biasa(tanpa sebut qasar)

- Untuk solat jamak takhir dan qasar boleh juga mendahulukan solat seperti

(Asar dan zohor / isyak dan maghrib)

P/s :- Ilmu agama ku tidak la tinggi, namun ku cuba mempelajarinya. Ku berkongsi apa yg ku tahu.

Tegurlah aku jika aku salah….Wallahualam…

Sunday, February 27, 2011

Kad kahwen VS Picture tagging


Fuh....Berapa byk wedding la...tu baru separuh...sumer nk nikah cuti sekolah nie...hehe....Tahniah la weh kat korang....pak bedung may be hanya dpt gi separuh je dr majlis2 tersebut...yg jauh2 rase xdpt la pak bedung nk gi...

Korang semua trpikir x...mana lagi meriah...mengedarkan kad kawen atau hanya tag kan gmbr kad di fb....pak bedung cume berpendapat...kalo nk jimat..may be leh tag kat fb...tp kalo nk meriah sikit la...pak bedung nk kad kawen korang...huhu..leh wat koleksi....

Tp masing2 punya kemampuan la kan....cume bile nk bg kad nie...nk kene pos..tu yg mungkin leceh sikit...setem skang bukan murah...60 sen baru surat smpai....jenuh nk tmpal setem 10 sen sbyk 6 keping...!!!

korang agak2 la kan...mahu kad ke @ just tag picture di Fb...cube fikir kan...huhu..

babaiiiii

Saturday, February 26, 2011

Rasulallah-Cahaya seluruh Alam

Ya Allah Maha Suci Engkau...

Engkau telah menciptakan aku, sedang aku ketika itu belum merupakan sesuatu yang dpt disebut,
Engkaulah yg memberikan kepada ku akan setiap kejadian hidup dgn urusan yg mudah
berupa pendengaran, penglihatan, hati dan yg lain iaitu kelebihan yg byk.
Engkau telah memberi petunjuk kepada ku ke jalanmu dgn perantaraan seorg hamba yg Engkau telah mengutuskannya kpd segenap umat manusia sbg lampu yg menerangi.
Iaitu MUHAMMAD BIN ABDULLAH yang membawa berita gembira dan pemberi ingatan.

Aku bersalah, aku berdosa dgn kekecewaan spnjang masa,
kemudian aku teringat dan aku bertaubat kepada -Mu dgn kehendak - Mu.
dgn taubat yang sebenar-benarnya.

Di sinilah aku berdiri di pintu- Mu ya Allah, dengan menangis, menyesal dan
memohon ampun kepada Tuhan yang maha Pengampun.
Denga penuh kerendahan, aku lah seseorang yg memohon keutamaan-Mu adalah agung.

Ya Allah, janganlah Engkau menolak aku dan semua orang berdiri bersama ku di pintu-MU
dengan kekecewaan dan kesedihan.
Masukkan lah kami ke dalam golongan org2 yg soleh yg sama mensucikan.

Engkau seraya memuji kepada-Mu sepanjang waktu.
Dan tetapkan lah pada kami kasih sayang dari sisi-Mu, maka kepada siapa selain Engkau
Ya Allah Yang Maha Pemurah lagi maha Penyayang.

Ya Allah Maha Suci Engkau..



Friday, February 25, 2011

Cintan-Cintan sikit

HUH...entry kali ini adalah berkenaan kahwen yang di idam kan oleh semua yang bujang. Betol ke korang mengidam? kepada yang sudah pun melangkah ke alam perkahwinan, tahniah la aku ucapkan semoga korang kekal smpai bila2....kepada yang baru je bertunang..semoga korang cpt kawen..kepada yg masih lg duk kapel....cpt2 la plan tuk kawen,...

Walaupun org kata...kawen tu bukan senang....tanggungjawab besar.tp xkan tanggungjawab tu korang xberani sahut kot.....kerje dah mantap.
ape lg korang tunggu...??...
aku xsabar nk tunggu kad korang..


Ada juga dari kita yang masih lg duk single , bile la nk jmpe pasangan..
..umur dah 26, ade jugak yg 27 ade jugak yg 25
, nombor2 tu rasenye
dah layak
tuk
kawen....

Yang single tu bile lagi...jangan duk milih sgt,
korang jugak
yg rugi.
..membujang sampai
ke tue la jawabnya....

yang si single laki nie alasan nye...nk cari duit!
si single perempuan, mude lg kot....
ape pun..korang dah makin tue...haha...

tahun ni rasenye kejap je...skang dah hampir bulan 3....
tahun depan dah 2012...aih..rasenye bakal bertmbh umur lg kot...
ape kata korang weh....

korang dah jmpe ke sesiapa yg sesuai tuk korang.
harap korang dpt kawen sebelum umur 30 tahun...
aku pun sama

'SEMOGA KALIAN CEPAT KAWEN"






Wednesday, February 23, 2011

Minyak mungkin naik lagi

RON95 tidak naik masa terdekat

KUALA LUMPUR 22 Feb. - Kerajaan sedang mengkaji pelbagai opsyen untuk tidak menaikkan harga petrol dalam waktu terdekat ini walaupun terdapat beberapa negara telah menaikkannya dua kali dalam tempoh tiga bulan berikutan kenaikan ketara harga minyak dunia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kementeriannya bersama Kementerian Kewangan sedang mencari opsyen lain bagi mengelakkan kenaikan itu.

Pada masa sama, beliau turut menafikan khabar angin kononnya harga petrol RON95 akan dinaikkan dalam waktu terdekat ini.

"Siapa kata harga RON95 akan naik? Itu khabar angin. Setakat ini tidak. Saya tidak mahu jadi tukang nujum pula, setakat ini kerajaan sedang melihat secara keseluruhan kerana untuk menjimatkan belanja bukan hanya dengan cara menaikkan harga minyak.

"Banyak cara dan opsyen lain boleh dilakukan supaya tidak membebankan rakyat berikutan kenaikan harga minyak dunia yang terlampau tinggi ketika ini," katanya.

Beliau ditemui selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman Pelaksanaan Projek EPP3-Permodenan Bengkel Automotif (ATOM) di Pusat Latihan Harta Intelek di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata, jika kerajaan menaikkan harga minyak, harga barang lain akan naik lebih tinggi dan begitu juga jika kerajaan tidak memberi subsidi untuk petrol, diesel serta empat produk makanan kawalan, harga kesemua itu akan jauh lebih tinggi dari sekarang.

Mengenai setakat mana kerajaan boleh bertahan tidak menaikkan harga petrol, beliau berkata:

"Saya tidak boleh jawab kerana semakin lama bertahan, semakin besar tanggungan dan beban yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan."

Katanya, keadaan itu mungkin menyebabkan projek-projek yang sedang dijalankan tidak dapat diteruskan kerana hendak menampung subsidi.

"Kalau harga minyak terus naik seperti sekarang, tanggungan subsidi akan mencecah RM14 bilion seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini," ujarnya.

Tambah beliau, kerajaan memperuntukkan RM10 bilion untuk subsidi dan sekiranya harga minyak terus naik, kos itu akan meningkat kepada RM14 bilion.


Sumber utusan


Itu lah die.....itu hanya khabar angin!!!..sejauh mana kebenaran khabar angin ini???

macam bulan depan naik je....huhu....cmne la nk tuang myk nieh.....ish3..

terbengkalai lagi la nk kahwen taun nie nmpaknya...ISH3....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites